Centrum pro databázi složení potravin | Databáze složení potravin ČR, verze 9.24

Nacházíte se zde: Úvodní stránka » Potraviny » Semena slunečnicová

FCDB ID 0371

Semena slunečnicová

Sunflower seeds

Helianthus annuus L.

Semena slunečnicová

Obsah ve 100 g jedlého podílu

Koeficient pro jedlý podíl 0.63
Název nutrientu Hodnota Jednotka
Energetická hodnota (kJ) 2370 kJ
Energetická hodnota (kcal) 572 kcal
Tuky celkové 45.0 g
  Nasycené mastné kyseliny 5.54 g
Sacharidy využitelné 19.7 g
  Cukry celkové 1.7 g
Bílkoviny celkové 19.0 g
Sůl 0.2 g
Umístit potravinu do schránky

Obsah ve 100 g jedlého podílu

Koeficient pro jedlý podíl 0.63
Název nutrientu Kód EuroFIR Jednotka Hodnota Citace
Nutrienty základní        
Energetická hodnota (kJ) ENERC kJ 2370 00012
Energetická hodnota (kcal) ENERC kcal 572 00012
Bílkoviny celkové [NCF:6.25] PROT g 19.0 00020
   Dusík celkový NT g 3.0 00012
Tuky celkové [FACF:0.940] FAT g 45.0 00020
Sacharidy celkové CHOT g 25.7 00012
   Sacharidy využitelné CHO g 19.7 00012
   Vláknina potravy FIBT g 6.0 00002
Voda celková WATER g 6.8 00020
Ethanol ALC g 0 00000
Popel ASH g 3.5 00020
Vitaminy        
Vitamin B1 (thiamin) THIA mg 2.30 00020
Vitamin B2 (riboflavin) RIBF mg 0.25 00020
Niacin ekvivalent NIAEQ NE
   Niacin NIA mg
Foláty celkové FOL μg
Kyselina pantothenová PANTAC mg
Vitamin B6 (pyridoxin) PYRXN mg
Vitamin B12 VITB12 μg
Vitamin C VITC mg 1.4 00020
Vitamin A VITA RE 3 00012
   Retinol RETOL μg 0 00020
   beta-karoten CARTB μg 30 00002
Vitamin D VITD μg
Vitamin E VITE ATE 49.5 00012
   alfa - tokoferol TOCPHA mg 49.5 00004
Minerální látky        
Sodík NA mg 88 00020
Hořčík MG mg 367 00020
Fosfor P mg 709 00020
Draslík K mg 603 00020
Vápník CA mg 135 00020
Železo FE mg 12.3 00020
Měď CU mg
Zinek ZN mg
Selen SE μg
Jód ID μg
Sůl NACL g 0.2 00012
Cukry, škrob, polyoly, organické kyseliny        
Cukry celkové SUGAR g 1.7 00012
   Fruktosa FRUS g
   Glukosa GLUS g
   Laktosa LACS g
   Maltosa MALS g
   Sacharosa SUCS g 1.7 00003
Škrob STARCH g
Organické kyseliny OA g
Polyoly POLY g
Mastné kyseliny a cholesterol        
Nasycené mastné kyseliny FASAT g 5.54 00012
   C 4:0 F4:0 g
   C 6:0 F6:0 g
   C 8:0 F8:0 g
   C 10:0 F10:0 g
   C 12:0 F12:0 g
   C 13:0 F13:0 g
   C 14:0 F14:0 g
   C 15:0 F15:0 g
   C 16:0 F16:0 g 3.12 00056
   C 17:0 F17:0 g
   C 18:0 F18:0 g 1.83 00056
   C 20:0 F20:0 g 0.26 00056
   C 22:0 F22:0 g 0.27 00056
Mononenasycené mastné kyseliny FAMS g 10.26 00012
   C 14:1 F14:1CN5 g
   C 16:1 F16:1CN7 g 0.11 00056
   C 17:1 F17:1 g
   C 18:1, n-9 F18:1CN9 g 9.85 00056
   C 20:1, n-11 F20:1CN11 g 0.30 00056
   C 22:1, n-9 F22:1CN9 g
Polynenasycené mastné kyseliny FAPU g 27.37 00012
n-6 mastné kyseliny FACN6 g 27.15 00012
   C 18:2, n-6 F18:2CN6 g 27.15 00056
   C 18:3, n-6 F18:3CN6 g
   C 20:4, n-6 F20:4CN6 g
n-3 mastné kyseliny FACN3 g 0.22 00012
   C 18:3, n-3 F18:3CN3 g 0.22 00056
   C 20:5, n-3 (EPA) F20:5CN3 g
   C 22:5, n-3 (DPA) F22:5CN3 g
   C 22:6, n-3 (DHA) F22:6CN3 g
Trans- mastné kyseliny FATRN g
   C 18:1, n-9 trans F18:1TN9 g
   C 18:2, n-6 trans F18:2 TTN6 g
Cholesterol CHORL mg 0 00000
Aminokyseliny        
Glycin GLY mg
Alanin ALA mg
Valin VAL mg
Leucin LEU mg
Isoleucin ILE mg
Serin SER mg
Threonin THR mg
Lysin LYS mg
Asparagová kyselina ASP mg
Glutamová kyselina GLU mg
Arginin ARG mg
Cystein CYS mg
Methionin MET mg
Fenylalanin PHE mg
Tyrosin TYR mg
Tryptofan TRP mg
Histidin HIS mg
Prolin PRO mg


Přehled přiřazených deskriptorů LanguaL ™ pro potravinu:

0371 Semena slunečnicová
Sledovaná vlastnost potraviny Přiřazený deskriptor
A. TYP VÝROBKU [A0361] SEMENA NEBO VÝROBKY ZE SEMEN (US CFR)
OSTATNÍ POTRAVINY (CIAA) [A0467]
OVOCE A ZELENINA (CCFAC) [A0629]
023 OLEJNATÁ SEMENA (SO) (CCPR) [A0686]
32 OSTATNÍ POTRAVINY (EFG) [A0722]
07 LUŠTĚNINY, SEMENA, JÁDRA, OŘECHY A VÝROBKY Z NICH (EUROCODE2) [A0730]
OŘECHY, SEMENA NEBO JÁDRA (EUROFIR) [A0823]
10000236 - OŘECHY/SEMENA - UPRAVENÉ/ZPRACOVANÉ (TRVANLIVÉ) (GS1 GPC) [A1002]
0401000 - OLEJNATÁ SEMENA (ES) [A1238]
1200 VÝROBKY Z OŘECHŮ A SEMEN (USDA SR) [A1282]
B. POTRAVINÁŘSKÉ SUROVINY [B1564] SLUNEČNICE [B1547]
C. ČÁST ROSTLINY NEBO ZVÍŘETE [C0116] SEMENO, SE SLUPKOU, S KLÍČKEM [C0133]
E. FYZIKÁLNÍ STAV, TVAR NEBO FORMA [E0113] CELÝ, PŘIROZENÝ TVAR [E0150]
F. POUŽITÍ TEPELNÉHO OŠETŘENÍ [F0011] NEZNÁMÉ POUŽITÍ TEPELNÉHO OŠETŘENÍ [F0001]
G. POSTUPY KUCHYŇSKÉ ÚPRAVY BEZ POUŽITÍ KUCHYŇSKÉ ÚPRAVY [G0003]
H. POUŽITÉ OŠETŘENÍ [H0111] VODA ODSTRANĚNA [H0138]
J. KONZERVAČNÍ METODY [J0107] DEHYDRATOVANÝ NEBO SUŠENÝ [J0116]
K. BALICÍ MÉDIUM [K0020] BEZ POUŽITÍ BALICÍHO MÉDIA [K0003]
M. NÁDOBA NEBO OBAL [M0100] NEZNÁMÁ NÁDOBA NEBO OBAL [M0001]
N. POVRCHY PŘICHÁZEJÍCÍ DO STYKU S POTRAVINAMI [N0010] NEZNÁMÝ POVRCH V KONTAKTU S POTRAVINOU [N0001]
P. SKUPINA SPOTŘEBITELŮ/VÝŽIVOVÝ ÚČEL/TVRZENÍ NA OBALU [P0032] POTRAVINY PRO VÝŽIVU LIDÍ , BEZ SPECIFIKACE VĚKU [P0024]
R. GEOGRAFICKÁ MÍSTA A ÚZEMÍ [R0010] KONTINENTÁLNÍ KLIMATICKÁ ZÓNA [R0499]
Z. DOPLŇUJÍCÍ VLASTNOSTI POTRAVIN [Z0005]
Umístit potravinu do schránky