Centrum pro databázi složení potravin | Databáze složení potravin ČR, verze 9.24

Nacházíte se zde: Úvodní stránka » Potraviny » Máslo

FCDB ID 0128

Máslo

Butter

Máslo

Obsah ve 100 g jedlého podílu

Koeficient pro jedlý podíl 1
Název nutrientu Hodnota Jednotka
Energetická hodnota (kJ) 3095 kJ
Energetická hodnota (kcal) 753 kcal
Tuky celkové 83.0 g
  Nasycené mastné kyseliny 50.67 g
Sacharidy využitelné 0.8 g
  Cukry celkové 0.8 g
Bílkoviny celkové 0.6 g
Sůl 0.02 g
Umístit potravinu do schránky

Obsah ve 100 g jedlého podílu

Koeficient pro jedlý podíl 1
Název nutrientu Kód EuroFIR Jednotka Hodnota Citace
Nutrienty základní        
Energetická hodnota (kJ) ENERC kJ 3095 00012
Energetická hodnota (kcal) ENERC kcal 753 00012
Bílkoviny celkové [NCF:6.25] PROT g 0.6 00012
   Dusík celkový NT g 0.1 00070
Tuky celkové [FACF:0.945] FAT g 83.0 00070
Sacharidy celkové CHOT g 0.8 00012
   Sacharidy využitelné CHO g 0.8 00012
   Vláknina potravy FIBT g 0 00000
Voda celková WATER g 15.3 00070
Ethanol ALC g 0 00000
Popel ASH g 0.1 00070
Vitaminy        
Vitamin B1 (thiamin) THIA mg 0.01 00036
Vitamin B2 (riboflavin) RIBF mg 0.04 00036
Niacin ekvivalent NIAEQ NE
   Niacin NIA mg
Foláty celkové FOL μg
Kyselina pantothenová PANTAC mg
Vitamin B6 (pyridoxin) PYRXN mg
Vitamin B12 VITB12 μg
Vitamin C VITC mg 0 00036
Vitamin A VITA RE 767 00012
   Retinol RETOL μg 706 00012
   beta-karoten CARTB μg 365 00012
Vitamin D VITD μg 0.73 00012
Vitamin E VITE ATE 2.12 00012
   alfa - tokoferol TOCPHA mg 2.12 00012
Minerální látky        
Sodík NA mg 7 00070
Hořčík MG mg 2 00034
Fosfor P mg 21 00034
Draslík K mg 20 00034
Vápník CA mg 22 00034
Železo FE mg 0 00034
Měď CU mg 0.01 00034
Zinek ZN mg 0 00034
Selen SE μg
Jód ID μg 2.3 00034
Sůl NACL g 0.02 00012
Cukry, škrob, polyoly, organické kyseliny        
Cukry celkové SUGAR g 0.8 00012
   Fruktosa FRUS g 0 00000
   Glukosa GLUS g 0 00000
   Laktosa LACS g 0.8 00034
   Maltosa MALS g 0 00000
   Sacharosa SUCS g 0 00000
Škrob STARCH g
Organické kyseliny OA g
Polyoly POLY g
Mastné kyseliny a cholesterol        
Nasycené mastné kyseliny FASAT g 50.67 00012
   C 4:0 F4:0 g 0 00070
   C 6:0 F6:0 g 1.44 00070
   C 8:0 F8:0 g 0.95 00070
   C 10:0 F10:0 g 2.33 00070
   C 12:0 F12:0 g 2.91 00070
   C 13:0 F13:0 g 0 00070
   C 14:0 F14:0 g 9.43 00070
   C 15:0 F15:0 g 0 00070
   C 16:0 F16:0 g 25.96 00070
   C 17:0 F17:0 g 0 00070
   C 18:0 F18:0 g 7.65 00070
   C 20:0 F20:0 g 0 00070
   C 22:0 F22:0 g 0 00070
Mononenasycené mastné kyseliny FAMS g 19.57 00012
   C 14:1 F14:1CN5 g 0 00070
   C 16:1 F16:1CN7 g 1.44 00070
   C 17:1 F17:1 g 0 00070
   C 18:1, n-9 F18:1CN9 g 18.13 00070
   C 20:1, n-11 F20:1CN11 g 0 00070
   C 22:1, n-9 F22:1CN9 g 0 00070
Polynenasycené mastné kyseliny FAPU g 1.59 00012
n-6 mastné kyseliny FACN6 g 1.20 00012
   C 18:2, n-6 F18:2CN6 g 1.20 00070
   C 18:3, n-6 F18:3CN6 g 0 00070
   C 20:4, n-6 F20:4CN6 g 0 00070
n-3 mastné kyseliny FACN3 g 0.39 00012
   C 18:3, n-3 F18:3CN3 g 0.39 00070
   C 20:5, n-3 (EPA) F20:5CN3 g 0 00070
   C 22:5, n-3 (DPA) F22:5CN3 g
   C 22:6, n-3 (DHA) F22:6CN3 g 0 00070
Trans- mastné kyseliny FATRN g 2.48 00012
   C 18:1, n-9 trans F18:1TN9 g 2.48 00056
   C 18:2, n-6 trans F18:2 TTN6 g 0 00070
Cholesterol CHORL mg 274 00012
Aminokyseliny        
Glycin GLY mg
Alanin ALA mg
Valin VAL mg
Leucin LEU mg
Isoleucin ILE mg
Serin SER mg
Threonin THR mg
Lysin LYS mg
Asparagová kyselina ASP mg
Glutamová kyselina GLU mg
Arginin ARG mg
Cystein CYS mg
Methionin MET mg
Fenylalanin PHE mg
Tyrosin TYR mg
Tryptofan TRP mg
Histidin HIS mg
Prolin PRO mg


Přehled přiřazených deskriptorů LanguaL ™ pro potravinu:

0128 Máslo
Sledovaná vlastnost potraviny Přiřazený deskriptor
A. TYP VÝROBKU [A0361] MLÉKO NEBO MLÉČNÝ VÝROBEK (US CFR) [A0148]
MLÉČNÉ VÝROBKY (CIAA) [A0452]
TUKY A OLEJE, A TUKOVÉ EMULZE (TYP VODA V OLEJI) (CCFAC) [A0627]
05 TUKY A OLEJE (EUROCODE2) [A0728]
MLÉČNÉ TUKY (CCPR) [A0773]
MÁSLO (EUROFIR) [A0809]
10000168 - MÁSLO/ANALOGY MÁSLA (NETRVANLIVÉ) (GS1 GPC) [A1028]
1020000 - MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY (ES) [A1259]
0100 MLÉČNÉ A VAJEČNÉ VÝROBKY (USDA SR) [A1271]
B. POTRAVINÁŘSKÉ SUROVINY [B1564] KRÁVA [B1201]
C. ČÁST ROSTLINY NEBO ZVÍŘETE [C0116] MÁSLO [C0179]
E. FYZIKÁLNÍ STAV, TVAR NEBO FORMA [E0113] POLOTUHÁ FORMA S HLADKOU KONZISTENCÍ [E0119]
F. POUŽITÍ TEPELNÉHO OŠETŘENÍ [F0011] ČÁSTEČNĚ TEPELNĚ OŠETŘENÝ [F0018]
G. POSTUPY KUCHYŇSKÉ ÚPRAVY BEZ POUŽITÍ KUCHYŇSKÉ ÚPRAVY [G0003]
H. POUŽITÉ OŠETŘENÍ [H0111] APLIKACE ÚPRAVY NEZNÁMÁ [H0001]
J. KONZERVAČNÍ METODY [J0107] KONZERVOVANÝ CHLAZENÍM [J0131]
SLOŽKA KONZERVOVÁNA TEPELNÝM OŠETŘENÍM [J0151]
K. BALICÍ MÉDIUM [K0020] BEZ POUŽITÍ BALICÍHO MÉDIA [K0003]
M. NÁDOBA NEBO OBAL [M0100] PAPÍROVÝ OBAL [M0173]
N. POVRCHY PŘICHÁZEJÍCÍ DO STYKU S POTRAVINAMI [N0010] PAPÍR NEBO LEPENKA [N0043]
P. SKUPINA SPOTŘEBITELŮ/VÝŽIVOVÝ ÚČEL/TVRZENÍ NA OBALU [P0032] POTRAVINY PRO VÝŽIVU LIDÍ , BEZ SPECIFIKACE VĚKU [P0024]
R. GEOGRAFICKÁ MÍSTA A ÚZEMÍ [R0010]
Z. DOPLŇUJÍCÍ VLASTNOSTI POTRAVIN [Z0005]
Umístit potravinu do schránky